Cilt: 29 Sayı: 1, 22.04.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Araştırma Makalesi

10. A WIRELESS POWER TRANSFER SYSTEM DESIGN FOR CHARGING OF INTRA-BODY IMPLANT DEVICES

Derleme Makaleler

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’nde mühendislik bilimlerinde yapılan bilimsel ve özgün araştırmalara, teknik notlara ve güncel derlemelere yer verilmektedir. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makaleleri kabul etmektedir.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, mühendislik alanındaki gelişmeleri takip etmek ve bu alanlarda akademik bir kaynak oluşturmak amacıyla yayımlanmaktadır. 

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisine mühendislik bilim dallarıyla ilgili, Türkçe ya da İngilizce dillerinde yazılmış makaleler kabul edilmektedir. Gönderilen makalelerin içerikleri özgün, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Dergimizde yayımlanan makaleler izin alınmaksızın başka bir yerde yayımlanamaz veya bildiri olarak sunulamaz. Makalelerin bir kısmı veya tamamı dergimiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Yazarlar makalelerini hazırlarken aşağıdaki yazım kurallarına mutlaka uymalıdırlar. Yazım kurallarına uymayan taslak makaleler önkontrol aşamasında reddedilecektir

  1. Makalenin hazırlanması esnasında Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi Makale Yazım Kurallarına göre yazılmış olan şablon makale” yi kullanmanız düzenlemeler açısından kolaylık sağlayacaktır. "Şablon makale" yazarların ORCID ID bilgisini içermektedir.
  2. Makaleler MS-Word dosya formatlarında (.doc ya da .docx) yazılmalıdır.
  3. Makaleler A4 boyutunda (210x297 mm) sayfaya üst kenardan 3.5 cm, sol, sağ ve alt kenarlardan 3.0 cm boşluk bırakılarak Times New Roman yazı tipinde, 11 punto büyüklüğünde, sağa ve sola dayalı olarak tek satır aralıklı ve tek sütunda yazılmalıdır.
  4. Makale başlığı 20 kelimeyi aşmayacak şekilde kısa ve açık olmalı, sayfa başından iki satır boşluk bırakılarak büyük harflerle 14 punto büyüklüğünde koyu olarak yazılmalı ve ortalanmalıdır
  5. Yazarların isimleri başlıktan sonra üç satır boşluk bırakılarak 12 punto büyüklüğünde koyu, eğik ve sağa dayalı olarak, birinci ve ikinci isimlerinin sadece ilk harfleri büyük, soy isimlerinin ise tamamı büyük yazılmalıdır. Yazarların adres bilgileri ***, vs. biçiminde dipnot olarak ve kısaltma yapılmadan belirtilmelidir.
  6. Yazar isimlerinden sonra dört satır boşluk bırakılarak ve satır başı yapılarak 10 punto büyüklüğünde “Özet:” kelimesi ve devamına 200 kelimeyi aşmayacak şekilde makalenin ana noktalarını belirten özeti yazılmalıdır. Özet kısmından sonra bir satır boşluk bırakılarak ve yine satır başı yapılarak “Anahtar Kelimeler:” ve devamına virgülle ayrılmış en fazla 6 tane anahtar kelime yazılmalıdır. Anahtar kelimelerden sonra bir satır boşluk bırakılarak koyu ve ortalanmış şekilde yine 10 punto büyüklüğünde makalenin İngilizce başlığı yazılmalıdır. Bir satır boşluk bırakıldıktan sonra Türkçe özet ve anahtar kelimelere benzer şekilde “Abstract:” ve “Keywords:” kısımları yazılmalıdır. İngilizce yazılmış makalelerde bu işlemlerin tersinin yapılması gerekir.
  7. Bütün ana bölümler ve alt bölümlere ilişkin başlıklar (Arap rakamlarıyla) numaralandırılmalıdır. Başlıklardaki kelimelerin baş harfleri büyük yazılmalıdır. Üçüncü seviyeden daha fazla alt başlık kullanılmamalıdır.
  8. Tablolar sayfaya göre ortalanmış olarak çizilmeli ve mutlaka dış çerçeveye sahip olmalıdır. Tablo numarası (Tablo 1.Tablo 2., şeklinde) ve akabindeki açıklaması  her tablonun üzerine koyu ve ortalanmış olarak yazılmalıdır. Tabloların genişliği metin sınırlarını aşmamalıdır (en fazla 150mm). Tablo sayfa genişliğine sığmadığında; ya dikey doğrultuda çizilmeli ya da diğer sayfada tabloya devam edilerek başlığı “Tablo 1. (devamı)” şeklinde atılmalıdır. Tablo üzerindeki metinlerin boyutu her ne sebeple olursa olsun 8 puntodan küçük olmamalıdır.
  9. Şekiller sayfaya göre ortalanmış olarak verilmeli ve ebatları metin sınırlarını aşmamalıdır (en fazla genişlik 150mm, en fazla yükseklik 210mm). Şekil ya da resimler en az 300 PPI (118 piksel/cm) çözünürlüğe sahip olmalı, jpegpngtiff ya da bmp formatlarından birisi tercih edilmelidir. Şekil birden çok nesneden (çizim, metin kutusu, resim vb.) oluşuyorsa hepsi tek bir resim olarak makale içerisinde kullanılmalıdır. Şekil numaraları (Şekil 1:, Şekil 2:, gibi) her şeklin altına eğik ve ortalanmış olarak, açıklaması ise şekil numarasının altına yine eğik ve ortalanmış olarak yazılmalıdır. Şekil üzerindeki metinlerin boyutu her ne sebeple olursa olsun Times New Roman yazı tipi 8 punto büyüklüğüne karşılık gelen boyuttan daha küçük olmamalıdır.
  10. Denklemler, MS-Word Equation Editor ya da eşdeğeri bir program ile her biri ayrı satıra gelecek şekilde ve numaralandırılmış olarak yazılmalıdır. Bunun için denklemlerin kenarlıkları gizlenmiş 1x2 tablo içerisinde verilmesi uygun olmaktadır. Birinci hücrenin genişliği %90, ikinci hücrenin genişliği %10 olmalıdır. Birinci hücre içerisindeki formül ortalanmış, ikinci hücre içerisindeki denklem numarası ise sağa hizalanmış olmalıdır. Hücrelerin sağ ve sol kenar boşlukları sıfırlanmalıdır. Denklemlerden önce ve sonra bir satır boşluk bırakılmalıdır.
  11. Makalelerde sayfa sayısı sınırı; Araştırma ve Derleme Makaleleri için yirmi (20), Teknik Notlar için dokuz(9) sayfadır. Makaleye sayfa numaraları eklenmemeli, hiçbir şekilde üst ve alt bilgi kullanılmamalıdır.
  12. Makalelerde, Sonuç kısmından sonra ve Kaynaklar kısmından önce mutlaka, sırasıyla Çıkar Çatışması ve Yazar Katkısı kısımları bulunmalıdır. Bu kısımların içeriği makalenin ilk gönderimi sırasında ilave olarak gönderilen Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu içerisinde yazarlar tarafından belirtilen bilgilere uygun bir şekilde  oluşturulmalıdır. Makaledeki Çıkar Çatışması ve Yazar Katkısı kısımları oluşturulurken “şablon makale” deki formata uyulması gerekmektedir.  
  13. Makale içerisinde atıf yapılan kaynaklar yazar soyadı ve tarih belirtilerek verilmelidir. Metin içinde kaynak cümlenin başında veya içinde verilecekse yazarın soyadı Owen (1982) şeklinde, cümlenin sonunda verilecekse (Owen, 1982) şeklinde belirtilmelidir. Eğer kaynaklarda yazar sayısı iki ise Zhao ve Shao (1997) şeklinde, yazar sayısı ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadına göre Chang ve diğ. (1998) şeklinde belirtilmelidir. Aynı yazara ait ve aynı yıl içinde yayınlanmış kaynaklar, Smith (1991a), Smith(1991b) şeklinde belirtilmelidir.
  14. Makalelerin sonunda kaynaklar bölümü bulunmalı ve yararlanılan kaynaklar yazar soyadına göre A’dan Z’ye doğru alfabetik ve aynı yazar içinse kronolojik olarak sıralanıp numaralandırılarak yazılmalıdır. Kaynaklar kısmında yer alan makalelerin yayınlandıkları dergi adları kısaltılmış halleriyle değil, açık olarak yazılmalıdır.
  15. Kaynak gösterimleri aşağıdaki örneklerdeki gibi yapılmalıdır: DOI numaraları varsa mutlaka belirtilmelidir.
  16. Makalede ismi geçen tüm yazarların telif hakkı formunu imzalamaları gerekmektedir. Bu form taratılıp makale ile beraber ek olarak sisteme yüklenmelidir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/7416 adresinden telif hakkı formuna ulaşabilirsiniz.
  17. Makalede ismi geçen tüm yazarların çıkar çatışması bildirim formunu imzalamaları gerekmektedir. Bu form taratılıp makale ile beraber ek olarak sisteme yüklenmelidir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/22618 adresinden çıkar çatışması bildirim formuna ulaşabilirsiniz.
  18. Makalede ismi geçen tüm yazarların yazar katkısı bildirim formunu imzalamaları gerekmektedir. Bu form taratılıp makale ile beraber ek olarak sisteme yüklenmelidir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/22620 adresinden çıkar çatışması bildirim formuna ulaşabilirsiniz.
  19. Etik Kurul Onayı gerektiren çalışmalar için, makalenin ilk gönderim aşamasında Etik Kurul Onay Belgesi de ek dosya olarak gönderilmelidir. Ayrıca çalışma için etik kurul onay belgesi alındığı makalenin giriş ve sonuç bölümlerinde mutlaka belirtilmelidir.  Etik kurul onay belgesi gerektirmeyen çalışmalar için, makalenin ilk gönderim aşamasında tüm yazarların imzaladığı "Bu çalışma için etik kurul onayına gerek yoktur." ibaresini içeren .pdf dosyası ek dosya olarak gönderilmelidir.
  20. En az 3 adet hakem önerisi sunulması gerekmektedir. Hakemlerin isimleri ve iletişim adresleriyle beraber dosya oluşturup ek olarak sisteme yükleyiniz. 

Kitaplar:

Owen, G. (1982) Game Theory, Academic Press, New York.

Periyodikler:

Zhao, L. C. and Shao, F. M. (1997) Optimization of connecting two communication networks subject to a reliability constraint, Microelectronics and Reliability, 37(4), 629-633. 629-633. doi:11.3267/2553/8911.324.260

Bildiriler:

Nyhart, J. and Goeltner, C. (1987) Computer models as support for complex negotiations, International Conference of the Society for General Research, Hungarian Academy of Science, Budapest, 4-14. 629-633. doi:11.3267/2553/8911.324.260

Tezler:

Yıldız, A. (1988). Mekanik preslerde kullanılmaya uygun bir sürekli değişken aktarma organının tasarımı ve analizi, Yüksek Lisans Tezi, U.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

Standartlar:

TS-EN50291, (2004). Karbon monoksit gazının algılanması için ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektrikli cihazlar - Deney metotları ve performans özellikleri, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.

WEB Adresleri:

Texas Instruments, (2002). RS-422 and RS-485 Standards Overview and System Configurations. Erişim Adresi: http://www.ti.com/lit/an/slla070d/slla070d.pdf (Erişim Tarihi: 20.12.2012)

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’nde, yazarların, dergi editörleri/alan editörlerinin, hakemlerin ve yayıncının etik görev ve sorumlulukları konusunda Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar esas alınmaktadır.


Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’nde gönderilen makaleler daha önce yayımlanmamış ve eş zamanlı olarak başka bir dergiye de gönderilmemiş olmalıdır. Dergimizde yayınlanan veya yayınlama amacı ile gönderilen yazılarda İntihal ve izinsiz veri kullanımına ilişkin tüm sorumluluk çalışmanın yazar ya da yazarlarında aittir. Böyle bir durumda Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Tüm yazarların gönderilen makaleye akademik ve bilimsel açıdan katkıları bulunmalıdır. Yazarlar gönderilen yayının her hangi bir şekilde öncelikli hale getirilmesini isteyemez. Bu dergi; bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Dergimizde çift kör hakem incelemeleri sonucunda kabul edilen ve yayınlanan bütün makalelere hiçbir şekilde ücret talep edilmez. Açık Erişim konusunda Budapest Open - Access Girişimi (BOAI) tarafından belirtilen ilkelere uymaktayız.


2022 yılı itibariyle, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’ne gönderilen makalelerin ilk gönderim tarihi ile kabul/red karar tarihleri arasında geçen ortalama süre 18 haftadır.  

Bu dergi; bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Dergimizde çift kör hakem incelemeleri sonucunda kabul edilen ve yayınlanan bütün makalelere hiçbir şekilde ücret talep edilmez. Açık Erişim konusunda Budapest Open - Access Girişimi (BOAI) tarafından belirtilen ilkelere uymaktayız.

DUYURU:

30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir).  Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr